Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

Herkes İçin Erişilebilirliğin Ele Alındığı “Uluslararası Engelsiz Bilişim 2021 Kongresi” Başladı

Herkes İçin Erişilebilirliğin Ele Alındığı “Uluslararası Engelsiz Bilişim 2021 Kongresi” Başladı
REKLAM ALANI
06.09.2021
A+
A-

Bilgiye ve Hizmetlere Erişimde Herkes İçin Erişilebilirliğin Ele Alındığı “Uluslararası Engelsiz Bilişim 2021 Kongresi” Başladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Biltevt2021: Uluslararası Engelsiz Bilişim 2021 Kongresi” başladı. Kongre kapsamındaki 2021 Engelsiz Bilişim Ödülleri Töreninde “Engelsiz Bilişim Kamu Hizmet Ödülü” kategorisinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürlüğü “Dijital Erişilebilirlik Çalışmaları” ile ödüle layık görüldü.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, engelliler alanında yaptıkları çalışmalarla engelli bireylerin bağımsız yaşam becerilerini kazanması ve sosyal ekonomik hayata bağımsız bir birey olarak katılabilmelerini elde etmek istediklerini anlattı. Koç, “2002 yılında 7 bine yakın memur engelli istihdamı varken bugün 58 bin, yani tam 10 kat artan bir engelli istihdamımız var. Bu engelli kardeşlerimiz bütün kamu kurum ve kuruluşlarında, 100 bini aşkın engellimiz özel sektörde çalışabilmektedir. 400 bine yakın özel gereksinimi olan çocuğumuzun yüzde 75’i kaynaştırma sınıflarında erişilebilirlik kriterlerine uygun hizmet alabilmekte” dedi.

Engelsiz üniversiteler kampanyasıyla üniversitelerde bilgiye erişim konusunda çalışmalar yapıldığını vurgulayan Koç, “Müfredatlardan tutun da içeriklere, tasarımlara kadar her engelli bireyin özel gereksinimlerine göre dizayn edilmekte. Şu anda 750 engellimiz, 35 otizm spektrum bozukluğu olan birey üniversitede eğitim görmekte. Lisans, ön lisans, yüksek lisans, doktora gibi bütün süreçlerde engellilerimize pozitif ayrımcılık yaparak düzenlemeler yapılmakta. Bütün bu çalışmaların hepsinin anahtarı, giriş kapısı erişilebilirlik” ifadelerini kullandı.

Pandemide, engelli bireylerin ailelerinin bilgilendirilmesi konusunun çok daha detaylı çalışılması gerçeğinin ortaya çıktığını vurgulayan Koç, şunları söyledi:

“Erişilebilirlik Atölyeleri başlığı altında tüm kamu kurum ve kuruluşlarına web içeriği konusunda eğitimler verdik. Bu eğitimleri devam ettireceğiz. Türk İşaret Dili, Bakanlık olarak önemsediğimiz bir alan. Tercümanlık hizmetlerini yaygınlaştırmak istiyoruz. Ankara Üniversitesi ve TÖMER’le yaptığımız protokol sonucunda yeterlilik imtihanları yaparak belgelendiriyoruz. Kamuda istihdamlarını da bu belgeler üzerinden yapmaya çalışacağız. Şimdi 7/24 hizmet verecek bir çağrı merkezi oluşturuyoruz. Burada Türk İşaret Dili tercümanlık hizmetleriyle kamudan hizmet almak isteyen özel sektörden hizmet almayan engelli bireylerimiz veya hizmet verenlerin çağrı merkezimizden hizmet almasını kurguluyoruz. Yakın zamanda hayata geçecek.”

2021 Engelsiz Bilişim Ödülleri sahiplerini buldu

Kongrede açılış konuşmalarının ardından 2021 Engelsiz Bilişim Ödülleri sahipleriyle buluştu. 7 kategoride ödül almaya hak kazananlar şöyle:

Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü kategorisinde; Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Eğitim Çocuk Dergisi, Anadolu Üniversitesi Engelsiz Açık Öğretim Fakültesi, Uzaktan Eğitimde Engellilere Yönelik Uygulamalarıyla Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Engelli Bireylerde Varlıklar Arası İlişkiler Dijital Uygulamasıyla İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü İzmir EBA İçerik Geliştirme Ekibi.

Engelsiz Bilişim Jüri Özel Ödülü kategorisinde; Görme Engelliler İçin Dokunsal Eğitim Materyalleri ve Sesli Haritalar Projesi ile Manisa Yunusemre Şehit Fatih Kalu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı ev sahipliğiyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi.

Engelsiz Bilişim Kamu Hizmet Ödülü kategorisinde; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürlüğü “Dijital Erişilebilirlik Çalışmaları”.

Engelsiz Bilişim Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü kategorisinde; Sesli Betimleme Derneği Betimleme Kumbarası Projesi, İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Hairezmi Daha Erişilebilir Bir Dünya İçin Yapay Zeka Projesi

Engelsiz Bilişim Öğrenci Projeleri Ödülü kategorisinde; Atatürk Üniversitesi Uyarlanabilir Erişilebilir Web Sayfası Eklentisi, Torbalı Kazımpaşa Ortaokulu Güzelbahçe Ali Bayırlar İlkokulu Bir Kardeşlik Masalı Projesi.

Engelsiz Bilişim Özel Sektör Ödülü kategorisinde; Alternatif Bank Engelsiz Alternatif Bank.

Engelsiz Bilişim Web Sayfası Ödülü kategorisinde; Akdeniz Üniversitesi Sarper Arıkan Uygulama Akademisi.

Ödül törenin ardından kongre “Kamuda Engelsiz Bilişim Çalışmaları”, “Akademik Bildiler 1. Oturumu”, “Özel Sektörde Engelsiz Bilişim Çalışmaları”, “Akademik Bildiriler 2. Oturumu” ile devam etti.

Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda alanında uzman katılımcının yer aldığı kongrede bilgiye erişim, bilişim teknolojilerinde erişilebilirlik, akıllı şehirler, eğitimde bilişim teknolojileri, görme engelliler ve bilişim, istihdam ve bilişim, işitme engelliler ve bilişim, mobil öğrenme, otizm ve bilişim, özel eğitimde bilişim, inovasyon ve girişimcilik, Dünya ve Avrupa Birliği uygulamaları, uzaktan öğrenme gibi birçok başlık ele alınacak. Bilişim teknolojileri alanında yapılan çalışmalar aktarılarak, bu alanlarda yaşanan sorunlar belirlenip bunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilecek. Kongrede oturumlar yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

Bilgiye ve hizmetlere erişimde herkes için erişilebilirliğin sağlanması ve bu konuda bilişim teknolojilerinin öneminin masaya yatırılacağı kongre 4 Eylül 2021 tarihinde sona erecek.

Kaynak:https://www.aile.gov.tr/haberler/bilgiye-ve-hizmetlere-erisimde-herkes-icin-erisilebilirligin-ele-alindigi-uluslararasi-engelsiz-bilisim-2021-kongresi-basladi/

REKLAM ALANI