Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

ÜLKEMİZE SIĞINAN MİLYONLARCA MAĞDURA KUCAK AÇTIK

ÜLKEMİZE SIĞINAN MİLYONLARCA MAĞDURA KUCAK AÇTIK
REKLAM ALANI
18.09.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin’de düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye’ye diz çöktürmek için yıllardır çırpınanların heveslerini kursaklarında bırakarak 2023 hedeflerimize yürüyoruz. Milletimize tek vaatleri eski Türkiye’yi yeniden hortlatmak olanların tersine biz, 2053 vizyonu, 2071 vizyonu demeye devam diyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış törenine katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersinli vatandaşlarla bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak, bugünkü törende son dönemde şehre kazandırılan eser ve hizmetlerin toplu açılışını gerçekleştireceklerini ifade etti.

Yatırım bedeli 3 milyar 260 milyon lirayı bulan bu eserler arasında eğitimden sağlığa, ulaşımdan sanayiye ve turizme kadar her alanda tesisin bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim alanında aralarında Toroslar Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi’nin de yer aldığı çeşitli yatırımların bugün resmen hizmete açılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlıkta Anamur Devlet Hastanesi’nin, ulaşımda bölünmüş yol ve kavşaklarıyla Mersin Gözne Yolu’nun açılışını yapacaklarını, Mezitli Hükûmet Konağı, Erdemli Adalet Sarayı, Emniyet Müdürlüğü, Çevik Kuvvet ve Özel Harekât hizmet binaları gibi kamu yatırımlarının da bugün resmen hizmete alınacağını söyledi.

Mersin’in önemli turizm alanlarından Cennet-Cehennem Ören Yeri ve Meryem Ana Kilisesi’nin restorasyonunun tamamlandığını, buraların yanı sıra BN Termal Otel’in ve Emir Sultan Camii’nin resmî açılışlarını da bugün yaptıklarını belirterek, “Özel sektörümüzün Mersin’de 1,2 milyar liralık yatırımla hayata geçirdiği 19 ayrı projenin açılışını da buradan gerçekleştiriyoruz. Tarsus Organize Sanayi Bölgemizin üçüncü kısmı ile modern fabrika ve yenilik merkezimizi de bugün resmen hizmete veriyoruz” bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu eser ve hizmetlerin hayırlı olması temennisinde bulunarak, yatırımların Mersin’e kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik etti.

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu açılış törenine gelmeden önce Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşaatında incelemelerde bulunduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mühendislerimizin ve işçilerimizin gayretleriyle santral inşaatının hızla yükseldiğine şahit oldum. 10 bini Türk, 3 bini Rus olmak üzere 13 bin mühendisin çalıştığı böyle bir eserin inşallah birinci ünitesi 2023’ün Mayısında bitecek. Kendi alanında en son ve en güvenli teknolojiyle inşa edilen Türkiye’nin ilk nükleer santralinin bu ünitesini inşallah 2023 Mayısına yetiştireceğiz. Bu projeyi 2023 hedeflerimizin önemli sembollerinden biri olarak görüyoruz. Dünyada 32 ülkede 443 nükleer santral hâlen faaliyette, 19 ülkede 51 nükleer santral inşa safhasında iken Türkiye’yi bu imkândan mahrum bırakmak isteyenlerin derdi başkadır. Akkuyu’daki tesis, üreteceği elektrikle kalkınmamıza, karbon emisyonunda sağlayacağı azaltımla çevremize, teknolojisiyle bu alandaki atılımlarımıza çok önemli katkılar sağlayacaktır. İklim değişikliği tartışmalarının giderek arttığı bir dönemde, bizim gibi ülkeler için hâlen en önemli enerji kaynağı alternatifi nükleer santrallerdir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız ülkemizi en kısa sürede ikinci, üçüncü nükleer santrallerine kavuşturacak adımları da atmaktır” ifadesini kullandı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde dört ünite yapılacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mersin, bu önemli yatırıma ev sahipliği yaparak büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasında da en önde olduğunu ispatlamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

“MERSİN LİMANI VE SERBEST BÖLGESİ, ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ DIŞ TİCARET MERKEZLERİNDEN BİRİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu’daki bu stratejik yatırımın ülkeye kazandırılması ve inşasında emeği geçenleri tebrik ederek, şunları kaydetti: “Mersin Limanı ve Serbest Bölgesi, ülkemizin en önemli dış ticaret merkezlerinden biridir. Bu yılın ilk yedi ayında Mersin’den yapılan ihracat 2,2 milyar doları geçerken yine bu bölgeden yapılan ithalat da 2 milyar doları bulmuştur. Serbest bölgede faaliyet gösteren firmalarımız, 10 bin kişilik istihdamları ve ocak-ağustos döneminde 2,2 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmi ile ekonomimize çok ciddi katkı sağlıyorlar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin’deki bu güzel tablonun gelişerek sürmesi için her türlü desteği sağladıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 1,5 yıllık dönemde ihracatçılara ve KOBİ’lere 364 milyon lira kredi ve sigorta desteği verdiklerini söyledi.

Mersin’in aynı zamanda 69 odaya kayıtlı, 55 bine yakın esnaf ve sanatkârıyla bölgenin en hareketli ticaret merkezi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın döneminde şehrimizdeki 26 bine yakın esnafımıza 103 milyon lira gelir kaybı desteği, 4 binin üzerinde esnafımıza 8 milyon liraya yakın kira desteği verdik. Yangın ve sel afetlerinde zarar gören hiçbir vatandaşımızı, üreticimizi, çiftçimizi, esnafımızı yalnız bırakmadık. Zararlarını tazmin ederek tahrip olan evlerini, ahırlarını, seralarını yeniden yaparak bu ülkede hiç kimsenin sahipsiz olmadığını gösterdik” diye konuştu.

“ÜLKEMİZE SIĞINAN MİLYONLARCA MAĞDURA KUCAK AÇTIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada on milyonlarca insanın iç çatışma, siyasi istikrarsızlık, sosyal huzursuzluk ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle yerinden yurdundan edildiği bir dönemde devletin tüm imkânlarını vatandaşların emrine sunduklarını belirterek, “Sadece kendi vatandaşlarımızın güvenliğini teminle ve ihtiyaçlarını karşılamakla yetinmedik. Ülkemize sığınan milyonlarca mağdura da kucak açtık” diye konuştu.

Mersin’in bu büyük kardeşlik ve insanlık örneğinin yükünü en çok çeken illerden biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir dönem terörden, bir dönem güney komşularından kaynaklanan büyük göç yüküne rağmen Mersin’in, kalbini ve kollarını mazlumlara açan onurlu duruşundan asla taviz vermediğini ifade etti.

Tarih boyunca her kesimden, her inançtan, her meşrepten insanı bağrına basan Mersin’in bugün de kendine yakışanı yaptığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Tabii Türkiye, üzerine yıkılan bu ağır sorumluluğu tek başına ilanihaye taşıyacak değildir. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bu konuda yük paylaşması gereken çevrelerin artık daha gerçekçi ve somut adımlar atmasının vakti gelmiştir. Biz kardeşliğimizin, insanlığımızın gereğini yaptık, yapmayı sürdürürüz. Daha önce Irak’ta, ardından Suriye’de, Libya’da, Karabağ’da şimdi de Afganistan’da yaşanan trajediler, bütün bunlar karşısında bizim kadar ilkeli duruş sergileyen ve fedakârlık yapan hiçbir ülke yoktur. Ama bu hasletimizi kendi güvenlik ve refah bencilliklerinin bekçiliğine dönüştürmeye kalkanların istismar aracı hâline gelecek de değiliz. Önümüzdeki dönemde daha adil ve hakkaniyetli yük paylaşımı için gereken girişimleri yerine getirmeye devam edeceğiz.”

“2053 VİZYONU, 2071 VİZYONU DEMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Mersinlinin hakkını, hukukunu kimseye yedirmeyeceklerini, fedakârlığını ve yüce gönüllülüğünü kimsenin görmezden gelmesine izin vermeyeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şunu bilin, Akdeniz’de elde ettiğimiz kazanımlara sahip çıkarak Mersin’in bölgede zaten zirvede olan yıldızını daha da yükseğe çıkarmak için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha çok üreten, daha çok kazanan, daha çok büyüyen ve daha çok gelişen bir Mersin için durup dinlenmeden çalışacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Her ne kadar birileri hâlâ büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda ilerlediğimizi görmeye yanaşmasa da biz milletimizle beraber bu yolda yürüyeceğiz. Türkiye’ye diz çöktürmek için yıllardır çırpınanların heveslerini kursaklarında bırakarak 2023 hedeflerimize yürüyoruz. Milletimize tek vaatleri eski Türkiye’yi yeniden hortlatmak olanların tersine biz ‘2053 vizyonu, 2071 vizyonu’ demeye devam ediyoruz. Bay Kemal rahatsız oluyor. Varsın olsun. Bay Kemal’e şunu söylemek lazım, bu ülkede senin bir dikili ağacın var mı? Bir eseriniz var mı? Biz eserlerimizle övünüyoruz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunların sadece sözünü etmekle kalmıyor eser ve hizmet siyasetimizle adım adım taşlarını da döşüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin’in, Türkiye için kritik bir dönüm noktası olan bu kutlu yolda daha güçlü destek vereceğine inandıklarını belirterek, “2023 inşallah bir dönüm noktası olacak. ‘Büyük ve güçlü Türkiye’ derken bu ifadeyi içi boş bir siyasi slogan olarak söylemiyoruz. Bu iddiamızı geçtiğimiz 19 yılda her alanda ülkemize kazandırdığımız güçlü eser ve hizmet siyasetiyle, altyapısıyla bunun üzerine bina ediyoruz” diye konuştu.

MERSİN’E KAZANDIRILAN ESERLER

Mersin’in bu dönemde Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş eserlere ve hizmetlere kavuştuğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 19 yılda Mersin’e 38 milyar lira yatırım yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde 5 bin 617 adet yeni derslik ve toplam 61 spor tesisi inşa ettiklerini, Tarsus Üniversitesi’ni kurduklarını, yükseköğrenim öğrencileri için 4 bin 726 kişi kapasiteli yurt binaları açtıklarını ve sosyal yardımlarda Mersinli ihtiyaç sahibi vatandaşları 7 milyar liralık kaynakla desteklediklerini söyledi.

Sağlıkta 15’i hastaneden oluşan toplam 47 sağlık tesisi inşa ettiklerini, Mersin’i 1.300 yataklı şehir hastanesiyle buluşturduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir hastanesi standardındaki 600 yataklı Tarsus Devlet Hastanesi’nin yapımının devam ettiğini, aralarında 200 yataklı Mezitli Devlet Hastanesi’nin de bulunduğu altı sağlık tesisinin plan, proje ve ihale çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Mersin’de 3 bin 890 toplu konutu sosyal donatısıyla birlikte vatandaşın istifadesine sunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 945 konutun yapımına devam ettiklerini, dar gelirli vatandaşlar için Mezitli’de 262, Mut ikinci etapta 324 konut yaptıklarını, Mezitli’deki konutları yılsonuna kadar hak sahibi vatandaşlara vereceklerini bildirdi.

Gülnar ilçesinde 205 konut, bir cami ve ticaret merkezinin inşasında sona gelindiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz ilçesi Çay Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında 416 konut, 36 dükkân, cami ve ticaret merkezinin inşaatının sürdüğünü, bu konutları da yılsonuna kadar vatandaşlara teslim etmeyi planladıklarını söyledi.

Mersin’de dört millet bahçesi projesi olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin ve Muzaffer Yalçıntaş Millet Bahçelerinin açılışını yaptıklarını, Mezitli ve Aydıncık Millet Bahçelerinde de çalışmaları hızlandırdıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin’i son 19 yılda 278 kilometre ilave bölünmüş yola kavuşturduklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı bağlantı, Tarsus-Çamlıyayla, Silifke-Mut ayrımı, Gülnar-Aydıncık, Tarsus Turizm Merkezi ve Anamur-Kazancı-Ermenek yollarını seneye tamamlayacaklarını söyledi.

Akdeniz sahil yolunun kalan kesimlerini, Silifke-Mut, Gülnar-Mut, Erdemli-Güzeloluk-Ayrancı yollarını ve Mersin-Tarsus otoyol ayrımı ile Mersin Organize Sanayi Bölge Otoyol Bağlantı Kavşağını ise 2023’te hizmete alacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adana-Mersin demir yolunu yeniledik, seyahat süresinin eskiye göre yarı yarıya indirdik. Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hızlı tren hattında çalışmalarımız etap etap sürüyor. Çukurova Bölgesel Havalimanımızın inşaatı ilerliyor. Mersin’e iki yat limanı, Anamur’a bir iskele kazandırdık. Erdemli balıkçı barınağının yapımı devam ediyor. Mersin’e sekiz baraj ve 11 gölet inşa ettik. 13 baraj ve sekiz gölet daha inşa ediyoruz” bilgisini paylaştı.

“MERSİN’E DAHA BÜYÜK YATIRIMLAR YAPMAK, DAHA BÜYÜK PROJELER KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarsusluların hasretle beklediği sulama, içme suyu ve enerji maksatlı olarak Pamuklu Barajı’nın inşasında sona yaklaşıldığına işaret ederek, Mersin’de 135 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını, yapımı devam eden tesislerle 243 bin dekar araziyi daha sulamaya açacaklarını bildirdi.

Mersin şehir merkezi ve Tarsus ilçesinin içme suyu ihtiyacını inşa ettikleri isale hattı vasıtasıyla karşıladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Mersinli çiftçilerimize toplam 2,5 milyar liralık tarımsal destek verdik. Sanayide son 19 yılda Mersin’e yeni üç organize sanayi bölgesi, bir endüstri bölgesi, iki teknopark, 11 araştırma geliştirme merkezi ve bir tasarım merkezi kurduk. Enerjide Yenişehir, Akdeniz, Toroslar, Mezitli ve Tarsus ilçelerimize doğal gaz geldi. İşte biz buyuz. Modern dünya neyi yaşıyorsa, neden istifade ediyorsa benim Mersinli kardeşim de ondan istifade edecek. Yakında Mut’a, seneye Erdemli ve Silifke’ye ve 2023 yılında Anamur, Aydıncık, Bozyazı ve Gülnar’a da doğal gaz arzı sağlamayı planladığımız müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde her alanda Mersin’e daha büyük yatırımlar yapmak, daha büyük projeler kazandırmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Ülkeye ve millete eser ve hizmet kazandırmanın nasip işi olduğunu ve kendilerinin bu şerefe nail olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Yıllarca bu ülkede siyaset yapıp, siyasi parti faaliyeti yürütüp, hatta zaman zaman iktidara bile gelip de çaktığı tek çivi, yaptığı tek hayırlı hizmeti olmayanlar var. Siyaseti yalanla, iftirayla, çarpıtmayla ülke gündemini bulandırmak, insanları kandırmaya çalışmak sananlar, eserin, hizmetin, yatırımın kıymetini bilmezler. Milletin derdi ile dertlenmeyenler hiçbir yaraya merhem olamazlar, hiçbir beklentiye cevap veremezler. Yönetime geldikleri yerlerde sadece hayal kırıklığına yol açarlar. Sadece kaynak israfına, vakit kaybına sebep olurlar.”

Vatandaşlardan, karşısına gelenleri ağızlarından çıkan laflarla değil, yaptıkları, ortaya koydukları eserleri, gerçekleştirdikleri icraatlarıyla ölçüp biçmesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bu ülkeye daha fazla demokrasi getireceğini söyleyenlerin geçmişte millete nasıl zulüm ettiklerini, insanları inançlarından, fikirlerinden, hatta kıyafetlerinden dolayı nasıl ötekileştirdiklerini hatırlayın. Kendilerinin ülkeyi daha iyi kalkındıracaklarını söyleyenlerin geçmişte yapılan her işe, her yatırıma, her hizmete nasıl köstek olduklarını hatırlayın. Ondan sonra da bir bakın, kafa aynı kafa mı? Evet, aynı kafa. Öyleyse aynı kafadan farklı neticeler çıkartmasını beklemek akıl karı bir iş değildir. Siyaset adına ‘düğün evinin tefçisi, ölü evinin yasçısı’ gibi davrananların millet olarak da sevinçlerimize ortak olduğunu, hüzünlerini paylaştığını görmedik. Akdeniz’de petrol ve doğal gaz ararız, Rumların ağzıyla karşı çıkarlar. Karadeniz’de doğal gaz buluruz, kendi akıllarınca dalga konusu yaparak elde edilen başarıyı itibarsız hâle getirmeye çalışırlar. Sınır ötesine harekât yaparız, teröristlerin ve zalim rejimlerin safında yer alırlar. Ülkemize yönelik haksız, hukuksuz, adaletsiz nice saldırı olur ya kulaklarının üstüne yatarlar ya onlar da aynı koroya katılırlar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu zihniyetin, Türkiye’nin aleyhindeki her kampanyanın içerideki borazanlığına soyunduğunu, yerli ve millî her adıma karşı çıkarak gerçek yüzünü de ortaya koyduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Ülkemiz maruz kaldığı saldırılara karşı dimdik ayakta kalmayı, bununla yetinmeyip siyasi, ekonomik, askerî olarak sınırları ötesinde geniş bir etki alanı oluşturmayı bunlara rağmen başarmıştır. Vesayetin koltuk değnekçiliğinden darbecilerin yoldaşlığına, teröristlerin destekçiliğinden emperyalistlerin figüranlığına ne ararsanız bunlarda, Bay Kemal’de var. Tek olmayan yerli duruştur, millî duruştur, eser ve hizmet siyasetidir. Cumhur İttifakı olarak nasıl Türkiye’yi darbecilerden temizlediysek, terör örgütlerinin kuşatmasından çıkarttıysak, bölgesel bir güç hâline getirdiysek, küresel sistemde söz sahibi yaptıysak inşallah bundan sonra çok daha fazlasını milletimize kazandıracağız. Yeter ki birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkalım.”

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/130531/-turkiye-ye-diz-cokturmek-icin-yillardir-cirpinanlarin-heveslerini-kursaklarinda-birakarak-2023-hedeflerimize-yuruyoruz-

REKLAM ALANI