Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

“TURKOVAC aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız”

“TURKOVAC aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız”
REKLAM ALANI
23.12.2021
A+
A-

“TURKOVAC aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC’ın seri üretimine başlanması nedeniyle düzenlenen programda yaptığı konuşmada, “TURKOVAC’ın üretimiyle birlikte, bu aşımızı da tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Aşımızın geliştirilmesinde ve üretiminde emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TURKOVAC aşısına acil kullanım onayı verilmesi ve aşının seri üretimine başlanması nedeniyle Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir laboratuvarda düzenlenen programa canlı bağlantı ile katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ilk yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC’ın seri üretime geçişinin mutluluğunu hep beraber yaşadıklarını ifade ederek, “Aşımızın geliştirilmesinde ve üretiminde görev alan herkesi, ülkem ve milletim adına, tebrik ediyorum. Dünyayı iki yıldır kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı bilinen en etkili tedbir olan aşının ülkemizde üretilebilir hâle gelmesi, fevkalade önemlidir. Üstelik bu aşının, tamamen kendi bilim insanlarımız ve araştırmacılarımız tarafından geliştirilmiş, patenti bize ait olan bir ürün olması çok daha anlamlıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uzun bir çalışma ve hazırlık döneminin ardından, gereken onayları alarak üretim ve kullanma aşamasına gelen TURKOVAC aşımız, milletimizi salgına karşı en etkili şekilde koruma gayretlerimizin bir sembolüdür” diye konuştu.

“AŞI VE İLAÇ HASİSLİĞİ YAPAN BİR ÜLKE DEĞİLİZ”

Vatandaşlara Sinovac ve Biontech aşılarının ardından üçüncü bir alternatif olarak yerli aşı TURKOVAC’ı sunacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bazı vatandaşlarımızın aşı olmak için, tüm riskleri göze olarak kendi ürünümüzü beklediğini biliyorum. Bu vatandaşlarımızı en kısa sürede randevularını alarak TURKOVAC aşısını yaptırmaya davet ediyorum.”

Türkiye’nin aşı ve ilaç hasisliği yapan bir ülke olmadığını da vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın döneminde, maske başta olmak üzere elimizdeki tıbbi malzemeleri dünyada 160 ülke ve 12 uluslararası kuruluşla paylaştık. Diğer yerlerden aldığımız aşılardan bir kısmını da, acil ihtiyaç duyan kimi dost ülkelere gönderiyoruz. TURKOVAC’ın üretimiyle birlikte, bu aşımızı da tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Bir kez daha aşımızın geliştirilmesinde ve üretiminde emeği geçenleri tebrik ediyorum. TURKOVAC aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC’ın acil kullanım onayı aldığını hatırlatan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise konuşmasında, “Üretime bugün itibariyle başlamış olduk. Sayın Cumhurbaşkanım, bugün Şanlıurfa’da üretim yapılan merkezlerimizden birindeyiz. 50 yıl sonra Türkiye hücreden başlayarak Türk bilim insanlarımız tarafından yüzde 100 yerli olarak geliştirilen bir aşıyı geliştirmiş olduk. Aynı zamanda 24 yıl aradan sonra, yerli aşımız üretilmiş oluyor. Böylece Kovid-19 aşısı üreten bugün itibariyle 9 ülkeden biri olduk. Şu an dolum tesislerinin olduğu alandayız. Şu an dolum, etiketlenme ve ambalajlanma olan noktadayız. Dolum tesislerinde dolumu, etiketlenmesi ve ambalajlanması burada yapılıyor, üretim başlamış oldu. Sayın Cumhurbaşkanım, işaret ettiğiniz üzere yıl bitmeden acil kullanım onayı ve üretimi TURKOVAC’ın başlamış oldu. Bu başarı liderliğinizde bütün milletimizin başarısıdır” dedi.

Sağlık Bakanı Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Vatandaşımız hastanelerde kendi aşımızı ne zaman olacak?” diye sorması üzerine, “Tetkikleri hâlen yapılıyor olacak. Gelecek hafta tetkiklerinin biteceğini ümit ediyoruz. Gelecek haftadan itibaren yaygın kullanıma geçmiş olacağız. Gelecek hafta sonundan itibaren başta şehir hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçmiş olacağız” cevabını verdi.

Sağlık Bakan Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hıfzıssıhha projesinin ne aşamada olduğu ile ilgili sorusunu da şöyle cevapladı: “İhale sürecinin gelecek hafta tamamlanmasını planlıyoruz. Hıfzıssıhha ile ilgili 10 gün kadar önce ihale süreci başladı, teklifler alındı. Gelecek hafta ihalenin sonuçlanacağını ümit ediyoruz. Ankara Havaalanına yakın yerde 50 bin metrekare kapalı alanlı ve gelecek yıl bitirilmek üzere ihale süreci başlamış oldu. Hem MRNA aşısı hem inaktif aşı hem nazal aşı hem protein aşısı hem de adonovirüs aşısı olmak üzere ileri teknolojilerin bir arada olduğu dünyanın en büyük kapasiteli aşı Ar-ge ve üretim merkezi olacak. İnsanlığın kullanımına verilmek üzere güçlü bir aşı Ar-ge ve üretim merkezi olacak.”

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/134067/-turkovac-asimizi-tum-insanlikla-paylasmaktan-memnuniyet-duyacagiz-

REKLAM ALANI