Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

Tacikistan’ın küresel girişimine bir yenisi daha destek geldi

Tacikistan’ın küresel girişimine bir yenisi daha destek geldi
REKLAM ALANI
09.05.2024
A+
A-

Tacikistan’ın küresel girişimine bir yenisi daha destek geldi

.2024..jpg

Orta Asya Futbol Federasyonu (CAFA) Başkanı ve Tacikistan Futbol Federasyonu Başkanı Sayın Rustam Emomali’nin önerdiği ilk küresel girişim, BM Genel Kurulu tarafından kabul edildi.

Spor, özellikle de futbol, ​​insanlık arasında sağlığın geliştirilmesinde ve sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, farklı halklar ve uluslar arasında iletişimi teşvik etmek ve karşılıklı anlayışı geliştirmek için önemli bir araçtır.

 

 

 

 

Futbol, ​​ulusal sınırları, dil engellerini ve sosyo-ekonomik eşitsizlikleri aşan, dünya çapında sevilen bir spordur. Dünyanın her köşesinden insanları bir araya getiren ve evrensel bir birlik dili konuşan birleştirici bir güç olarak hizmet vermektedir.

Bu bağlamda, 10 Şubat 2024 tarihinde, Orta Asya Futbol Federasyonu (CAFA) Başkanı ve Tacikistan Futbol Federasyonu Başkanı Ekselansları Sayın Rustam Emomali, ilk kez Birleşmiş Milletler’e futbolun küresel öneminin tanınmasını teklif etti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun özel bir karar alarak futbolu resmi olarak “Dünya Futbol Günü” olarak ilan etmesi.

Bu bağlamda, 7 Mayıs 2024 tarihinde BM Genel Kurulunun 80. Genel Kurulunda Tacikistan Cumhuriyeti, Bahreyn Krallığı ve Bahreyn Devleti tarafından hazırlanan ve kolaylaştırılan “Dünya Futbol Günü” kararı oybirliğiyle kabul edildi. Libya.

Bu nedenle, uluslararası toplum, Tacikistan Cumhuriyeti Futbol Federasyonu Başkanı Ekselansları Rustam Emomali’nin dünya çapında Dünya Futbol Günü’nün kutlanması yönünde önerdiği girişimi oybirliğiyle destekledi.

Karar, BM Üye Devletlerinin girişim ve önerilerine dayanıyor ve büyük uluslararası spor etkinliklerinin, ayrımcılık yapılmaksızın, barış, karşılıklı anlayış, uluslararası işbirliği, dostluk ve hoşgörü ruhuyla düzenlenmesinin önemini kabul ediyor ve birleştirici ve uzlaştırıcı bu tür olayların doğasına saygı gösterilmelidir.

Karar aynı zamanda Fédération Internationale de Football Association’ın temel rolünü ve bölgesel ve ulusal futbol federasyonlarının yanı sıra ilgili derneklerin futbol oyununun teşvik edilmesindeki önemli rolünü de kabul ediyor.

Kararın operasyonel kısmı, tüm Üye Devletleri futbol da dahil olmak üzere sporu, barışı, kalkınmayı, kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesini ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasını, sosyal içermeyi, kültürlerarasılığı teşvik etme aracı olarak desteklemeye teşvik ediyor. Medeniyetler arası diyalog ve diyalog.

BM Genel Kurulu ayrıca, Paris’te düzenlenen 1924 Yaz Olimpiyat Oyunları kapsamında tüm bölgeleri kapsayan tarihteki ilk uluslararası futbol turnuvasının 100’üncü yılı olan 2024 yılının 25 Mayıs’ı Dünya Futbol Günü olarak ilan etme kararı aldı.

Aynı zamanda, UNGA, Birleşmiş Milletler’in tüm Üye Devletlerini, uzman kuruluşların üyelerini ve Genel Kurul gözlemcilerini, ayrıca Birleşmiş Milletler sistemindeki kuruluşları, özellikle de Dışişleri Bakanlığı’nın Kapsayıcı Sosyal Kalkınma Bölümü’nü davet eder. Ekonomik ve Sosyal İşler Sekreterliği, diğer uluslararası ve bölgesel kuruluşlar, akademi, sivil toplum, özel sektör ve diğer ilgili paydaşların Dünya Futbol Günü’nü uygun bir şekilde ve ulusal önceliklere uygun olarak kutlaması ve futbolun avantajlarını vatandaşlara yaygınlaştırması amaçlanmaktadır. eğitim ve kamuoyunu bilinçlendirme faaliyetleri de dahil olmak üzere tüm bunlar.

Bu belgenin kabul edilmesi, uluslararası toplumun Tacikistan’ın sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etme ve bunun küresel tanıtımı için uluslararası spor işbirliğini geliştirme konusundaki örnek liderliğini tanıdığını bir kez daha teyit etmektedir. Bu, uluslararası toplumun girişimlerimize ve eylemlerimize olan güveninin tam olduğunu gösteriyor.

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medyadaki resmi sayfaları:

Facebook’tayız : www.facebook.com/mfa.tj​

Twitter’dayız : twitter.com/MOFA_Tajikistan​

Instagram’dayız : instagram.com/mfa_tjk​

Birleşik Milletler
Amerika Birleşik Devletleri

kaynak:https://mfa.tj/en/main/view/14983/another-global-initiative-of-tajikistan-has-received-support

 

 

 

REKLAM ALANI