Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

Milletvekili Meşhur Memmedov , “Azerbaycan devleti her adımda uluslararası hukuka ve normlara bağlılık göstermektedir” ,ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov , “Azerbaycan devleti her adımda uluslararası hukuka ve normlara bağlılık göstermektedir” ,ÖZEL
REKLAM ALANI
04.11.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan devleti her adımda uluslararası hukuka ve normlara bağlılık göstermektedir” – Diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – Evet, Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 31 Ekim’de Soçi’ye yaptığı ziyaret, taraflar arasında işleyen bir diyalog mekanizmasının zamanının geldiğini gösterdi. O halde, önce Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan ikili görüşmeye odaklanalım, ülkeler arası ilişkilerin normalleşmesinde ikili görüşmelerin öneminin büyük olduğunu görüyoruz. Elbette devlet başkanlarının yoğun görüşmeleri ikili ilişkileri yeterince detaylı bir şekilde müzakere etmek ve bu ilişkilerdeki olumlu dinamikleri artırma fırsatı sağlıyor. Evet, Zafer Günü yaklaşıyor. İki yıl önce imzalanan üçlü Deklarasyon, çok yıllı çatışmayı sona erdirdi. Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için artık konuşma ve hareket etme zamanının geldiğini söylemeye gerek yok.

Ülkemiz, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine temel olması gereken 5 ana ilkeyi ortaya koymuştur. Bunlar uluslararası hukukun temel ilkeleridir ve bu temelde normalleşmenin sağlanmasının mümkün olduğunu belirtelim. Ermenistan Başbakanı N. Pashinyan bunu ne kadar erken anlarsa, ülkesinin refahı ve ekonomisinin canlanması için o kadar iyi olacaktır.

Şunu da belirtelim ki Ermenistan tarafı, Karabağ sorununun çoktan tarihe karıştığını kesin olarak anlamalıdır. Çatışma iki yıl önce çözüldü. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Rusya Federasyonu Devlet Başkanı V. Putin’e söylediği gibi, Karabağ sorunu tarihte kaldı ve bu açıdan burada tartışılacak neredeyse hiçbir konu yok. Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi çok ciddi adımlar gerektiren bir formattır. Her iki ülkenin de önemli ilkelere bağlılık göstererek soruna bir çözüm bulması gerektiğini söylemeye gerek yok. Böylece Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Ermenistan Başbakanı ve Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı’nın 31 Ekim 2022 tarihli açıklamaları ile Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin kapsamlı normalleşmesi teyit edilmiştir. Bu Bildirge, tarafların Güney Kafkasya’nın barış, istikrar, güvenlik ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmasının sağlanması adına belirtilen tüm anlaşmalara sarsılmaz bir şekilde uyma taahhüdünü içerir.

İnsani meseleler bloğunu gecikmeden çözmeyi amaçlayan ek çabalar göstermek için bir anlaşmaya varıldı, bu da, güvenlik koruması için bir önceliktir.

Azerbaycan devleti attığı tüm adımlarda uluslararası hukuka ve normlara bağlılık göstermektedir. Çatışma çerçevesindeki tüm sorunlu konuların, egemenliğin karşılıklı tanınması, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı temelinde, BM Şartı’na ve 1991 Alma-Ata Deklarasyonu ‘na uygun olarak, güç kullanmadan tartışılarak çözülmesinin savunucusudur. Bölgede sürdürülebilir ve uzun vadeli barışın sağlanması için Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasında bir barış anlaşmasının imzalanmasına yönelik hazırlıkların aktif olarak yürütülmesi gerektiğini belirtmek isterim. Halihazırda geliştirilen tekliflere dayanarak, kabul edilebilir çözümler arayışı devam etmelidir.
Şüphesiz, Rusya Federasyonu’nun buna her şekilde yardım edeceğine inanıyoruz.
Belirtmek isterim ki, Rusya’nın yardımıyla Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki kamu ve uzman derneklerinin temsilcileri ve ayrıca dini liderler arasında diyaloğu sürdürmek, iki ülke halkları arasındaki güveni güçlendirmek için üçlü parlamentolar arası ilişkilerin başlatılması için olumlu bir atmosfer yaratmak da önemlidir.

 

Açıklama yok.

 

REKLAM ALANI