Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

Bakan Bilgin, 109’uncu Uluslararası Çalışma Konferansı Kapsamındaki Toplantıya Katıldı

Bakan Bilgin, 109’uncu Uluslararası Çalışma Konferansı Kapsamındaki Toplantıya Katıldı
REKLAM ALANI
09.06.2021
A+
A-

Bakan Bilgin, 109’uncu Uluslararası Çalışma Konferansı Kapsamındaki Toplantıya Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin çevrimiçi olarak yapılan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 109’uncu Uluslararası Çalışma Konferansı kapsamında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Merkezinde işçi ve işveren konfederasyonlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakan Bilgin burada yaptığı konuşmada, 109. Uluslararası Çalışma Konferansı’nın salgın nedeniyle Cenevre’de yapılamadığını ancak Türk-İş’in ev sahipliğinde Ankara’da bir araya geldiklerini söyledi.

ILO’nun uluslararası çalışma ilişkilerine norm koyan bir kuruluş olduğunu belirten Bilgin, her ülkenin kendi şartlarının bulunduğunu ancak bunların mutlaka üst bir norma bağlanması gerektiğini kaydetti.

Bakan Vedat Bilgin, ILO’nun çalışma ilişkilerine nitelik kazandırmak açısından sadece çalışma hayatını düzenleyen bir yapı değil, aynı zamanda buna kural, norm koyan bir yapı olarak da çok önemli, tarihsel bir fonksiyonu yerine getirdiğini belirterek ILO-Türkiye ilişkilerinin 90 yıllık bir tarihinin olduğunu dile getirdi.

Kovid-19 yüzünden karşılaşılan sorunların çalışma hayatını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bakan Bilgin, “Ortaya çıkan sorunların niteliğine baktığımız zaman dünyada kayıt dışı çalışanların karşılaştığı sorunların, toplumların yoksul kesimlerinin karşılaştığı sorunların, iş kaybı yaşayanların sorunlarının ağırlıklı olarak yoksul ülkelerde toplandığını belirterek bunların bu süreçte ne kadar derinleştiğini tahmin etmek zor değil” diye konuştu.

Türkiye’nin diğer ülkelerle mukayese edildiğinde etkili bir salgınla mücadele başarısı ortaya koyduğunu dile getiren Bilgin, bu başarının içinde sağlık sisteminin kurumsal altyapısının gücünün ve çalışma hayatında üretim sürecinde çalışanlara verilen desteğin rolünün büyük olduğunu kaydetti.

“Kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işsizlik ödemesi gibi birçok başlıkta 55 milyar lira civarında destek ve ödeme sağlanmış, bu destek ve ödemelerden istihdam ekseninde 9,5 milyon, sosyal koruma kalkanı ekseninde ise 19,5 milyon kişi yararlanmıştır. Fesih yasağının getirilmesinin, istihdamın korunmasına yönelik proje ve desteklerin verilmesinin, kurumsal işverenlerin bu konuda duyarlı davranışının emek üzerinde olumlu yansımaları oldu. Biz, çalışma hayatına sosyal diyalog açısından bakan bir yaklaşımına sahip bir ülkeyiz. Demokratik ülkelerin bunu benimsemesi işin tabiatı gereğidir. İşçi, işveren ve devlet arasındaki ilişki sosyal diyalog içinde sürdürülemezse sorunlar artar, sorunların altından kalkmak mümkün olmaz. Türkiye bunu başarmaktadır”

Gelecek 20-25 yılda gerçekleşmesi beklenen yeni çalışma biçimlerinin salgın sürecinde doğrudan uygulamaya konulduğuna dikkati çeken Bilgin, bu çalışmaların da kayıt içinde düzenli iş halini alması ve hukuki eksikliklerin giderilmesinin önemine vurgu yaptı.

Bu yeni çalışma ilişkilerinde de emeğin mutlaka sosyal güvenceye alınması gerektiğinin altını çizen Bakan Bilgin, koronavirüs salgını döneminde Türkiye’nin sosyal devlet uygulamasının en başarılı örneklerinden birini ortaya koyduğunu kaydetti.

“Dayanışma ile Sorunları Aşabiliriz”

Türkiye’nin de modern teknik sağlık altyapısıyla dünyada ender ülkelerden biri olduğunu kaydeden Bilgin, “Avrupa ülkelerindeki hastane koridorlarında, sokaklarda yatan insanlara dair sahneleri hatırlayınca, sosyal devletin bu kapsamda gerçekleştirdiği sağlık hizmetinin ve sosyal harcamaların emeğe yönelik desteklerin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. ” dedi.

Bu süreçte dayanışmanın önemine işaret eden Bilgin, “Devlet, işveren ve emek arasındaki dayanışmayı ön plana çıkararak tüm sorunları aşabiliriz.” diye konuştu.

Salgın döneminde ilaç, aşı bulamayan ülkelerin olduğunu, bunları yalnız bırakmanın küresel ölçekte büyük krizlere yol açacağını belirten Bilgin, insanlığın dayanışmayla her türlü sorunu aşabileceğini vurguladı.

Düzenlenen toplantıya, Çalışma Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Hak-İş Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Merita Jegeni Yıldız, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da katıldı.

Kaynak:https://www.csgb.gov.tr/haberler/bakan-bilgin-109-uncu-uluslararasi-calisma-konferansi-kapsamindaki-toplantiya-katildi/

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.