Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov , “Ordumuz, askeri tarihin yeni kroniklerini yazarak bir gelişme dönemi yaşıyor”

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov , “Ordumuz, askeri tarihin yeni kroniklerini yazarak bir gelişme dönemi yaşıyor”
REKLAM ALANI
26.06.2021
A+
A-

Ülker Piriyeva – Azerbaycan – Özel Haber
Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, Temsilcimiz Ülker Piriyeva‘ya verdiği demeçte, “Azerbaycan Ordusu, askeri tarihin yeni kroniklerini yazarak bir gelişme dönemi yaşıyor” – diye gururla tarihe not düştü…

Azerbaycan devleti “Silahlı Kuvvetler Günü’nü” kutluyor. Cumhurbaşkanının kararıyla, tarihi veraset geleneğine uygun olarak, 1998 yılından bu yana Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti döneminde Milli Ordunun kurulduğu gün olan 26 Haziran, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Günü olarak kutlanmaktadır.
Ancak bu yıl önceki yıllardan çok farklı. İster 1918 yılında kurulmuş olsun, isterse 1998 yılında yeniden yürürlüğe girmiş olsun, Azerbaycan her zaman komşu ülkelerin baskısı altında kalmış, toprakları işgal altında kalmış, kendi Ordu gününü kelimenin tam anlamıyla gönül rahatlığı ile kutlayamamıştır.
Tabii ki tarihe bakarsak, 26 Haziran 1918 tarihli kararname ile Azerbaycan Milli Ordusunun kuruluşunun başladığını görebiliriz. Kısa sürede Milli Ordu, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kafkas İslam Ordusu ile birlikte Bakü ve çevresini Ermeni-Bolşevik işgalinden kurtardı.

Azerbaycan ordusunda Hüseyinhan Naxçıvanski, İbrahim ağa Usubov, Hemid Gaytabaşı, Kazım Gacar, Cavad bey Şıxlinski, Hebib bey Selimov gibi generalleri vardı. Halk Cephesi’nin çöküşünden sonra Bolşevik hükümeti Milli Ordu’yu kaldırdı. Ama ne yazık ki, ordu liderlerinin çoğu Nargin Adası’na götürülerek orada vuruldu.

Aslında amaç belliydi – Azerbaycanlıların derin askeri bilim bilgisine sahip ve modern silahları kullanabilen askerler yetiştirmesine izin vermemekti. Bu nedenle eski SSCB’de Azerbaycan’dan gelen askerlerin çoğunluğunu inşaat işleriyle uğraştırıyorlardı. Azerbaycan’da iktidara geldikten sonra bu politikanın özünü anlayan Ulu Önder Haydar Aliyev, 20 Haziran 1971’de C.Naxçıvanski adında bir askeri ihtisas okulu kurdu.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Azerbaycan gençlerini Bakü Yüksek Birleşik Komutanlığı ve Bakü Yüksek Deniz Okulları ile SSCB’nin diğer askeri okullarına tercihli olarak kabul etdirmeyi başardı.
C.Nahçıvanski’nin adını taşıyan Askeri Lisenin, milli subaylarımızın yetiştirilmesinde ve o dönemde yüksek askeri okullardan mezun olanların silahlı kuvvetlerinin oluşumunda istisnai bir rolü olduğunu belirtmeliyim. Aynı zamanda bu okullarda yetişen Azerbaycanlı askerler de Birinci Karabağ Savaşı’nda emsalsiz bir cesaret göstermişlerdir. Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra milli bir ordunun kurulması günün en önemli meselesi haline geldi.

Aslında, o zaman, Ermenistan’ın artan askeri saldırganlığı, Milli Ordu’muzun kurulmasının hızlandırılmasını gerektirdi, ancak ordunun inşasına 1993’te başlamak mümkün oldu. O andan itibaren ülkenin silahlı kuvvetleri devletin tam kontrolü altına girdi. Böylece Azerbaycan askerinin kahramanlıklarına tanık olan düşman cephede ateşkesi kabul etmek zorunda kaldı.

Bugün Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin inşa ve gelişme süreci devam etmekte olup, ordumuz bir gelişme dönemi yaşamakta ve askeri tarihin kroniklerini yazmaya devam etmektedir. Yaklaşık 30 yıl sonra ordumuz işgal altındaki toprakları düşman işgalinden kurtardı ve ülkemizin toprak bütünlüğünü yeniden sağladı. Azerbaycan Ordusunun 44 günlük Vatan Savaşı’ndaki kahramanlığı askeri tarihte çok konuşulacaktır. Azerbaycan Ordusu askerleri, elverişli bir relyefi olmayan Şuşa şehrini topsuz ve tüfeksiz düşmandan kurtardılar.

Bu yıl önceki yıllara göre birçok bayramı gururla kutladık. Silahlı Kuvvetler Günü, gururla kutlanacak en önemli bayramımızdır. Çünkü bize zaferi kazandıran Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman askerleri ve muzaffer Ordumuzun Başkomutanı Sayın İlham Aliyevdir.

Millet olarak hem Ordumuzu hem de Başkomutanımızı bizlere bu gururlu günleri yaşattıkları için bayramları münasebetiyle yürekten kutluyor, her birine sağlık diliyoruz.

REKLAM ALANI