Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

ALMANYA’DA TÜRK ARMİN’İ SEVİNDİREN SEÇİM SONUCU

ALMANYA’DA TÜRK ARMİN’İ SEVİNDİREN SEÇİM SONUCU
REKLAM ALANI
10.06.2021
A+
A-

Almanya’da 26 Eylül genel seçimleri öncesi son eyalet seçimleri olan Saksonya Anhalt’ta Başbakan Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) sürpriz bir zafere imza attı. Sonuçlar CDU’dan Merkel’in yerine aday ve Türkler arasında ‘Türk Armin’ olarak tanınan Armin Laschet’in de yüzünü güldürdü.

Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya Anhalt’ta pazar günü yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde, Başbakan Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) beklenmedik bir başarı göstererek hesapları altüst etti.

FAŞİST VE İSLAM DÜŞMANI PARTİ İKİNCİ

2016 seçimlerine göre oyunu yüzde 7.3 arttırarak yüzde 37.1 oranında oy alan CDU, anket şirketlerini de ters köşeye yatırdı. Anketlerde CDU ile başa baş bir mücadele vermesi beklenen sağ popülist ‘Almanya için Alternatif’ Partisi (AfD), 3.5 puan kaybederek oyların yüzde 20.8’ini aldı. Bununla birlikte AfD’nin eyalette ikinciliğini koruması, sağduyulu çevrelerin tedirginliğini arttırdı.

SPD’DE TAM FİYASKO

Almanya’da yıllarca seçimlerden ‘en güçlü veya ikinci güçlü parti’ olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD), ‘halk partisi’ olma özelliğini kaybetmeyi sürdürdü. Oyların yüzde 8.4’ünü alan SPD’de düşüş devam etti. Genel seçim anketlerinde birinciliği zorlayan Yeşiller ise bu eyalette sadece yüzde 5.9 oranında oy aldı. Bir önceki seçimlerde yüzde 5 barajını aşamayan Hür Demokrat Parti (FDP), oyların yüzde 5.9’unu alarak yeniden parlamentoya girerken, Sol Parti’ye destek azaldı. 2016’daki seçimlerde toplam oyların yüzde 16.3’ünü alan Sol Parti yüzde 11’e düştü.

LASCHET’E DOPİNG

CDU’nun eyalet seçimlerindeki başarısı, 26 Eylül seçimleri öncesinde CDU’nun genel başkan adayı Armin Laschet için doping etkisi meydana getirdi. CDU Genel Başkanı ve Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı olan Laschet, seçimlerden zaferle çıkan Saksonya Anhalt Eyalet Başbakanı Reiner Haseloff’u kutladı.
Sağ popülist AfD’nin umduğu desteği bulamamasını da ‘demokrasinin başarısı’ olarak niteledi.

Siyasi yorumcular Haseloff’un AfD’nin bazı söylemlerini benimseyerek seçmenin aşırı sağa kaymasını engellediğine işaret etti. Haseloff, AfD dışında tüm partilerle koalisyon görüşmelerine başlamak için hazır olduklarını açıkladı. CDU’nun söz konusu eyalette gösterdiği başarı, genel anlamda Laschet için ‘olumlu bir sinyal’ olarak yorumlanıyor.

MERKEL SONRASI CDU İKTİDARI DEVAM MI EDECEK

Almanya Başbakanı Merkel’in 16 yıl aradan sonra 2021’de aday olmayacağını açıklamasının ardından Hıristiyan Demokrat Parti, Armin Laschet’i başbakan adayı göstermişti.

Türklerin yoğun olduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı olan Laschet, Türk toplumuna yakınlığı nedeniyle ‘Türk Armin’ diye de anılıyor.

CDU, 2021’in başında anketlerde Yeşiller Partisi’nin gerisine düşmüştü. Ancak son haftalarda koronavirüse karşı aşılanmanın hızlanması, Yeşiller aleyhine çıkan haberler üzerine CDU ivme kazandı.

Saksonya Anhalt başarısının ardından Laschet’in başbakanlık için yolunun henüz uzun olduğu, ancak bu ivmeyi sürdürebileceği yorumları yapılıyor. Halihazırda CDU/SPD iktidarı olan Almanya’da şimdiden yeni koalisyon hesapları yapılmaya başlandı.

Prof. Dr. Abdurrahim Vural-ALMANYA

REKLAM ALANI