Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde verdiği “Kıbrıs’ın Dünü ve Bugünü” konulu konferansta vurguladı:

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde verdiği “Kıbrıs’ın Dünü ve Bugünü” konulu konferansta vurguladı:
REKLAM ALANI
27.05.2022
A+
A-

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde verdiği “Kıbrıs’ın Dünü ve Bugünü” konulu konferansta vurguladı:

“Biz egemenliğimiz, özgürlüğümüz ve devletimiz için varız. Bu durumda KKTC’nin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak şekilde bir düzenleme yapılması gerekir”

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde “Kıbrıs’ın Dünü ve Bugünü” konulu bir konferans verdi.

Konferanstaki konuşmasında, Kıbrıs İlim Üniversitesi yetkililerine sıcak karşılama için teşekkürlerini sunan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta bütün süreçlerin aşama aşama yaşandığını belirterek Kıbrıs Türk halkının bu adada çok acılar çektiğini, göç yaşadığını ve insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını dile getirdi.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs Türklerinin özgürlüğüne kavuştuğunu ve bundan sonra Kıbrıs’ta barış ve huzurun teminatının temellerinin atıldığını ifade ederek; “Hiçbir zaman umudumu kaybetmedim” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, hep Anadolu’ya ve Toroslara baktığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Tatar; “Sırf bir şeyler elde etmek için Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmayı bile kabul eden ve Türklüğe yapılacak en büyük haksızlığın altına imzasını koymaya razı olanlar, bizim tarihten gelen hakkımızı ve Anadolu ile aramızdaki bağları kopartıp bizi karanlığa doğru sürüklemek isterken biz, buna izin vermedik” dedi.
Geçmişin bir tarih fakat aynı zamanda yakın olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, herkesin sahip olmak istediği bir coğrafyada yaşadığımızı ve her türlü zenginliğiyle Kıbrıs Adası’nın konumunun çok önemli olduğunu vurguladı. Osmanlı döneminde ilk olarak Vakıflar İdaresi’nin kurulduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar, 307 sene Kıbrıs’ın kesintisiz olarak Osmanlı tarafından yönetildiğini belirtti.
Lozan Antlaşması’na da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, bu çerçevede 1960 antlaşmalarına Türkiye’nin garantör olarak şahitlik ettiğini söyledi ve İngiliz sömürge yönetiminde Rumların, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak istediğini anlattı.

“Bizim şu andaki en büyük hedefimiz, KKTC’yi güçlendirmek ve geliştirmektir”

Cumhurbaşkanı Tatar, Annan Planı’na Kıbrıslı Türklerin evet demesine rağmen, hukuksuzluk yapılarak Güney Kıbrıs’ın tek başına AB’ye alındığını söyledi. Rum-Yunan ikilisinin isteğinin, Türk askerinin adadan çekilmesi ve Türkiye’nin garantörlüğünün ortadan kalkması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar; adada barış ve huzur içinde yaşayabilmek için güvenliğimizin sağlanmasının çok önemli olduğunu ve Rum-Yunan ikilisinin oyununa gelmeyeceğimizi vurguladı.

Yıllardan sonra Maraş’ın açıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, bunun şu anda savunduğumuz iki devletli çözüm önerimizi pekiştiren bir gelişme olduğuna değindi. Maraş açılımının bize özgüven kazandırdığını ifade ederek Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte hareket ettiğimizi söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, pandemiye rağmen birçok insanın ziyaret ettiği Maraş’ın açılımıyla turizmin gelişmesine olanak sağlandığının altını çizdi.

“Bizim şu andaki en büyük hedefimiz, KKTC’yi güçlendirmek ve geliştirmektir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun geriye dönüşünün olmadığını belirterek federal temelde bir antlaşmanın mümkün olmadığını bütün dünyaya anlattığımızı dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar şöyle devam etti; “Biz egemenliğimiz, özgürlüğümüz ve devletimiz için varız. Bu durumda KKTC’nin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak şekilde bir düzenleme yapılması gerekir. Kıbrıslı diye bir millet yoktur. Kıbrıs’ta iki ayrı halk vardır.”

“Zor şartlarda Kıbrıs Türk halkının direnişi, büyük bir fedakârlıktır”

Kıbrıs’ın eski dönemlerde cevher niteliğinde bir ada olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz sömürge yönetiminde Rumların, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak istediğini anlattı. Kıbrıslı Türkleri adadan göç ettirmek için Rum ve Yunanlıların her şeyi yaptığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, TMT’nin kurulmasıyla verilen mücadeleye işaret etti. Bütün bu zor şartlarda Kıbrıs Türk halkının direnişinin, büyük bir fedakârlık olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Tatar Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs’ta yaşayan Rumlar kadar egemen olduğunu belirtti.
Buradaki devletimizin daha meşru olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki halka ait olduğunu ifade etti.
“Anavatan Türkiye’nin ülkemize çok büyük yatırımları vardır. Eğer bir halk var ise kendi geleceğini de tayin etme hakkına sahiptir. Egemenlik ve eşitlik temelinde bir antlaşmanın olabilmesi için var gücümüzle mücadele edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, yan yana yaşayan iki ayrı devletin egemen eşitliğine dayalı bir süreçle antlaşmaya gidileceğini vurguladı ve önemli olanın barış olduğunu söyledi.
Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-kibris-ilim-universitesinde-verdigi-kibrisin-dunu-ve-9829

 

 

REKLAM ALANI