Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov – “İran ile Anlaşma Muhtırası tarihi bir olaydır”

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov – “İran ile Anlaşma Muhtırası tarihi bir olaydır”
REKLAM ALANI
17.03.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “İran ile Anlaşma Muhtırası tarihi bir olaydır” diye – belirtti.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti hükümetleri arasında imzalanan Anlaşma Muhtırası tarihi bir hadisedir.

Bu nedenle Anlaşma Muhtrasında, İran üzerinden Azerbaycan’ın Doğu Zengezur ekonomik bölgesi ile Nahçivan arasında yeni demiryolları ve otoyollar, köprüler, yaya geçidleri, iletişim ve enerji tedarik altyapısının inşasını öngörmektedir.
Son 30 yıldır Nahçıvan’ın abluka altında olduğu, mal ve yolcu taşımacılığının ağırlıklı olarak İran üzerinden yapıldığını belirtmek gerekir.

Elbette Ermenilerin sinsi planları her zaman birçok meseleye engel olmuştur. Tabii ki 1990’larda ihracat petrol ve gaz boru hatları Ermenistan’dan geçebilirdi. Ama Ermenistan’ın saldırgan doğası, “büyük Ermenistan” hayyali buna izin vermedi. Ermenistan son 30 yılda güçlü bir ordu kurmayı başaramadı. Ekonomi zayıfken hiçbir devletin güçlü bir ordu yaratamayacağını hepimiz biliyoruz.

Bugün Azerbaycan’ın gelişme hızının, ekonomik bağımsızlığının tam olarak tesis edilmesinin ve en önemlisi 44 günlük Vatan Savaşı’nda kazandığımız şanlı Zaferin şunu gösterdiğini belirtmek isterim, Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dediği gibi, neyi ne zaman ve nasıl yapacağını iyi biliyor.

Elbette gerçekten de karmaşık jeopolitik koşullarda, kalkınmanın kökünde bir yandan devlet başkanının katiyyetidirse, diğer yandan ülkemizin ekonomik kalkınmasıdır. Yani her durumda Cumhurbaşkanı Aliyev alternatifler buluyor ve Azerbaycan’ı kimsenin iradesine bağlı olmayan, alternatifler seçen bir devlete dönüştürüyor. Bu durumda, herhangi bir projede çalışmayı durdurma tehdidinden kurtulmanın yanı sıra, Resmi Bakü, projeye kiminle devam edeceğine bağımsız olarak karar veren dikteçeken bir güç oluyor.

Bu arada bir noktayı vurgulamak istiyorum. Azerbaycan ile İran arasında imzalanan belge Ermenistan’a bir darbedir. Böylece 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü açıklamada, ülkemizin ana kısmı ile Nahçıvan arasında iletişim bağlantılarının kurulmasını içeren bir madde yer aldı. Ermenistan’ın Mehri bölgesinden geçecek olan Zengezur koridorunun oluşturulması elbette bölgedeki tüm ülkelerin çıkarınadır. Koridorun açılması, durgun bir ülke olan Ermenistan için de faydalıdır.

Mağlup olan ülkenin fırsatı doğru değerlendiremediğini belirtmeliyim. Yaklaşık bir buçuk yıl boyunca Ermenistan hükümeti, buradaki çeşitli revanşist güçler, Zengezur koridorunun kurulmasını Azerbaycan’a karşı kullanmaya çalışarak, bazı şartlar ileri sürdüler ve uygunsuz açıklamalar yaptılar. Ancak elbette bu şartları kabul etmeyen Muzaffer Azerbaycan devleti hedeflerini başarıyla gerçekleştirmektedir..

Bu yolun aslında Ermenistan topraklarından yapılması planlanan Zengezur koridoruna paralel veya alternatif bir güzergah olduğunu belirtelim. Böylece Ermenistan’ın ve yandaşlarının Azerbaycan’a yönelik kötü niyetleri bertaraf edilmiş olur.”

REKLAM ALANI